محمدمهدي مظاهري دبيركل حزب تمدن اسلامي در گفتگو با خبرنگار مهر، در پاسخ به اين پرسش كه جريانها و احزاب سياسي براي گرم كردن تنور انتخابات و افزايش مشاركت مردم، چه رويكردي بايد داشته باشند، گفت: در ادبيات و متون سياسي از احزاب به عنوان «چرخ دنده ماشين دموكراسي» و «ستون فقرات دموكراسي» ياد شده است.
وي افزود: اين مهم نشان ميدهد كه بر خلاف نگرش تزئيني كه امروزه نسبت به حزب در ايران وجود دارد، اين نهاد از قابليت و كاركردهاي عملياتي و مفيد بسياري براي تضمين حكمراني خوب برخوردار است.
مظاهري با بيان كاركردهاي مهم احزاب سياسي در كشور خاطرنشان كرد: رقابت انتخاباتي با هدف پيروزي، تدوين سياستهاي عمومي، آموزش سياسي مردم، نظارت بر رفتار حكومت و انتقاد از آن و البته ايجاد تعامل بين حكومت و جامعه از جمله مهمترين كاركردهاي احزاب هستند.
دبيركل حزب تمدن اسلامي ضمن اشاره به اينكه احزاب و گروههاي سياسي در كنار ساير گروههاي جامعه مدني به عنوان يك نهاد واسط ميان بدنه جامعه با حكومت محسوب ميشوند، اظهار كرد: احزاب از اين قابليت برخوردارند كه از يك سو مطالبات، نيازها و خواستههاي جامعه را در قالب برنامه و دستور كار حزبي خود مطرح كرده و در فرآيند مديريت مطالبههاي عمومي نقشآفريني كنند.
وي ادامه داد: احزاب از سوي ديگر قادرند در فرآيند جامعهپذيري سياسي به ايفاي نقش بپردازند و انگارههاي ارزشي و عقيدتي مد نظر حكومت را در بطن جامعه نهادينه كنند.
مظاهري با بيان اينكه فشار تحريمهاي خارجي در كنار سومديريتها و فقدان پاكدستي برخي مسئولان، سبب نااميدي بخشهايي از جامعه، كاهش نسبي سرمايه اجتماعي و انگيزه براي مشاركت در انتخابات شده، گفت: مهمترين وظيفه احزاب سياسي اين است كه با دوري كردن از ايجاد فضاي اتهامزني و رقابتهاي ناسالم، به سمت پررنگ كردن مطالبات مردم و ارائه راهكارهايي براي تأمين اين خواستهها و مقابله با مشكلات كنوني كشور باشند.
دبيركل حزب تمدن اسلامي، احزاب سياسي را موظف به معرفي و توجيه برنامههاي سياسي و اجتماعي خود خواند و ابراز كرد: آنها بايد در نقد برنامههاي احزاب ديگر نيز منصف و معتدل باشند و براي اثبات حقانيت خويش به نقد و طرد كردنهاي بيحساب و غيرمنصفانه احزاب ديگر نپردازند.
وي همچنين افزود: لازم است همه احزاب از هر طيف و گروهي از زدن برچسبهايي نظير خائن، نفوذي، آلت دست بيگانه و غيره به احزاب ديگر پرهيز كنند كه متأسفانه امروزه در ادبيات سياسي ايران رايج شده، با بيتقوايي تمام مطرح ميشود و زمينههاي پراكندگي نيروها و جريانهاي سياسي و نيز نااميدي و نگراني مردم را فراهم ميسازد.
مظاهري با ذكر توصيهاي مهم به احزاب سياسي تاكيد كرد: آنها بايد از سياستزده كردن همه مسائل براي بهرهبرداري و سوءاستفاده از شرايط به نفع خود پرهيز كنند. در حال حاضر بسياري از معضلات و مشكلات اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي كشور ريشه فني و غيرسياسي دارند و از طريق دانش، آگاهي و بهبود وضعيت مديريت قابل رفع هستند.
دبيركل حزب تمدن اسلامي ادامه داد: در چنين شرايطي صحيح نيست كه احزاب سياسي با هدف جذب مخاطب و رأي بيشتر، با ارائه تحليلهاي سياسي سياه و سفيد و طرح مسأله «ايجاد بن بست» در مسائل كشور، مردم را بيش از اين نگران و نااميد كنند.
وي يكي از مهمترين شاخصههاي توسعه سياسي را مشاركت سياسي دانست و گفت: منظور مشاركتي است كه بر پايه ابزارهاي كارآمد و سازمانهاي نهادمند انجام شود. بنابراين چنانچه احزاب ايران خواهان توسعه سياسي واقعي كشور هستند، بايد با ملاك قرار دادن اولويتهاي فوق در رقابتهاي انتخاباتي شركت كنند و به دنبال پيروزي به هر قيمتي نباشند.
مظاهري در پايان تصريح كرد: بيشك چنانچه احزاب در اين مسير حركت كنند، فعاليت آنها تأثير بهسزايي در كاهش خطاهاي انتخاباتي داشته و مسير توسعه سياسي را هموارتر خواهد كرد.